diumenge, 14 de novembre del 2010

PASTÍS DE FORMATGE



Feia molt de temps que volia penjar aquesta recepta però no trobava mai el moment i he pensat que avui era el dia.

A la foto podeu veure el pastís de formatge cobert amb melmelada casolana de gerds i nabius. Aquest pastís el vaig compartir amb les companyes de la feina al dinar d'estiu que fem cada any. La novetat aquest 2010 és que vaig haver d'anar expressament al dinar ja que aquest any estava de baixa de maternitat. Això sí us puc ben assegurar que va valer la pena anar l'excursió. Era tot boníssim!!!!

De receptes de pastissos de formatge hi ha tantes...que quan busques alguna no saps quina triar. Hi ha pastissos més tipus mousse, altres més secs, altres més humits, després de buscar una recepta que fos de confiança vaig recordar que al llibre de la Mireia Carbó la cuina que no amoïna que tinc a casa en sortia una.

I vet aquí la recepta. Les úniques modificacions que vaig fer són la de substituir el iogurt normal per iogurt grec, la de no afegir panses i la d'afegir la melmelada casolana que us he dit abans i que si voleu ja us explicaré com es fa perquè li dona un toc ummmmmmmmmm


INGREDIENTS:

8 formatgets (en el meu cas La Vaca que rie)
1 terrina formatge tipus Quark
1 iogurt natural
1 mesura d'un iogurt de farina de blat de moro
1 mesura d'un iogurt de sucre
3 ous
1/2 sobre de llevat
1 grapat de panses (jo no en vaig posar)
mantega o margarina
farina

PREPARACIÓ:

1. Preescalfeu el forn a 180º (amb l'escalfor de baix)
2. Remulleu les panses amb una mica d'aigua
3. En un recipient, amb l'ajut de la batedora eléctrica, mescleu els formatges, el iogurt, la farina de blat de moro, el sucre, el llevat i els rovells d'ou, fins que aconsegui una barreja homogènia.
4. Munteu les clares a punt de neu, amb el batedor de varetes, i afegiu-les amb cura a la barreja anterior.
5. Pinteu un motlle per a pastissos, si pot ser de 24 cm, amb mantega, i després amb una mica de farina
6. Coeu el pastís al forn, que ja serà calent, durant uns 20 o 30 minuts (jo crec que el vaig tenir exactament 26 minuts)
7. Quan faci 5 minuts que el pastís és al orn, afegiu-hi les panses escorregudes i enfarinades.

I ara perquè sigui una recepta ben completa us afegiré també els suggeriments que indica la Mireia Carbó al seu llibre i que alguns són de molta utilitat:

  • Per muntar les clares a punt de neu, és important que estiguin ben netes de rovell. Val més que no siguin fredes de la nevera. Una punta de sal o sucre ajudarà a muntar-les.
  • És important que comproveu la cocció del pastís. Podeu punxar-lo amb un escuradents o amb un ganivet fi; estarà a punt quan vegeu que en surt net. El temps de cocció variarà segons el tipus de forn i la mida del motlle.
  • En el moment d'afegir les panses,. és important tenir-les preparades, per no haver de tenir la porta del forn oberta més temps del compte
  • Si voleu, podeu afegir al pastís una pell de llimona ratllada o una mica de suc de llimona, però procurant respectar el gust del formatge.
  • Perquè el pastís no perdi tot el seu volum bruscament, podeu deixar-lo refredar durant uns minuts dins el forn apagat, col·locant una cullera de fusta a la porta, per tal de deixar una obertura i que el pastís no es ressequi.
I ara unes fotos dels fruits vermells amb que vaig preparar la melmelada i del pastís sense la capa de melmelada.


2 comentaris:

  1. Les receptes de la Mireia tenen l'èxit garantit :)
    Segur que les teves companyes de feina van gaudir molt amb el pastís!

    ResponElimina
  2. Les companyes de feina vam gaudir de valent amb aquest pastís... era boníssim! però és que amb la Laura tenim el "boníssim" garantit.

    ResponElimina