dilluns, 25 d’abril del 2011

MONA DE PASQUA








Sembla mentida però ja s’han acabat les vacances. I soc afortunada d’haver tingut una setmana de descans però tot i així se m’ha passat volant. Hem aprofitat per descansar, veure coses amb els nens, fer escapadetes i hem estat uns dies al pis dels pares a la platja per desconnectar de ciutat i viure una mica en família. Ha sigut una Setmana Santa diferent amb un Sant Jordi pel mig, amb força mal temps i fresca però gastronòmicament parlant han sigut les primeres Pasques que hem fet nosaltres LA MONA!!!
Després de consultar els blogs de la Gemma i de la Mercé que són els meus grans referents des del començament en el món dels postres he decidit iniciar-me amb la recepta de la mona de pasqua de gema que a elles és la que els agrada més (i per algo devia ser..., je,je). En concret hem agafat la recepta de la Mercé en que farceix la mona de gema de "ganache" de xocolata. El resultat és ESPECTACULAR. I per fer-la he comptat amb l’ajut de la meva germana i padrina del Marc i del propi Marc que s’apunta a qualsevol taller de pastisseria i més si hi ha figures i xocolates pel mig.
La mona és boníssima. Això sí lo ideal és fer un àpat lleuger davant perquè buff atipa moltíssim... Us poso la recepta tal qual la he fet jo, tot i que és pràcticament igual a la de la Mercé però sempre acabo modificant alguna petitíssima cosa a l'hora d'elabora-la. Si voleu seguir fil per randa la seva recepta la teniu aquí.
Gràcies Mercé i Gemma per les vostres receptes perquè estan genialment explicades. La nostra primera mona ha estat un gran èxit!!!
I amb aquesta recepta vull participar per primera vegada al HEMC que aquest mes d'abril consistia en els dolços típics de Setmana Santa de la meva zona i què més típic aquí a Catalunya que la Mona de Pasqua.

PA DE PESSIC (millor preparar-lo el dia abans tot i que nosaltres ho vam fer el mateix dia)
INGREDIENTS:
- 6 ous
- 150g. farina
- 150g. sucre
- Ratlladura d’una llimona
- 1 cullerada de llevat Royal
PREPARACIÓ:
Separem els rovells de les clares. D’una banda batem el sucre amb els rovells fins que quedi una barreja blanquinosa i hagi augmentat el seu volum (uns 5 minuts batut amb les barnilles). Després muntem les clares a punt de neu i ajuntem les dues barreges suaument per evitar que es desmuntin els ous. Afegim delicadament la farina i el llevat tamissats i també la ratlladura de la llimona mentre anem barrejant delicadament. Un cop tinguem la barreja ben integrada ho afegim en un motlle untat amb mantega i farina (jo he fet servir el de silicona desmuntable Lekué de 23 cm i base de ceràmica) i el coem al forn a 180º durant 35 minuts.
Deixem refredar dins el forn amb la porta entreoberta per evitar que s’abaixi de cop.

GEMA (la podem deixar preparada el dia abans)
INGREDIENTS:
- 5 ous sencers
- 280 grams de sucre (el mateix pes de sucre que el pes dels ous)
- 25g. maizena
- 150g. aigua mineral
PREPARACIÓ:
Es baten els ous sencers. S’afegeix l’aigua i passem la barreja per un colador xinés. Barregem el sucre amb la maizena i afegim a la barreja anterior tot procurant que no es formin grumolls. Jo ho vaig afegir tamissant-lo. Portem al foc aquesta barreja tot remenant fins que comenci a espessir. Quan tingui la consistència desitjada retirem del foc i extenem aquesta barreja davant una superfície freda (jo ho vaig fer damunt el marbre). [Això es fa per evitar que s’oxidi. Jo no ho sabia això i tampoc ho he vist mai per això he fet cas de les seves recomanacions]

ALMÍVAR
INGREDIENTS:
- Suc d’una taronja
- Aigua (si el suc de la taronja no arriba als 100 ml)
- 100g. de sucre
PREPARACIÓ:
Exprèmer la taronja i si no arriba als 100ml afegir aigua fins arribar a aquesta quantitat. Posar en un cassó el sucre, el suc de la taronja, l' aigua i posar al foc fins que bulli. Mantenir bullint uns minutets fins que s’espesseixi una miqueta. Deixar reposar.

"GANACHE" DE XOCOLATA
INGREDIENTS:
- 100 ml. nata líquida
- 150 g. xocolata negra
PREPARACIÓ:
En un cassó fer bullir la nata líquida i un cop arrenqui el bull afegir la xocolata trossejada. Remenar energicament fins que quedi la barreja ben integrada i retirar del foc.

DECORACIÓ
- Granets d’ametlla per decorar les vores
- Pollets
- Plomes
- Ous de xocolata
- Figuretes de xocolata
- Figuretes i ninos varis

MUNTATGE DEL PASTÍS
S’obre el pa de pessic per la meitat i s’impregnen els dos discos amb l’almivar. Es farceix de la "ganache" de xocolata i es tapa. Es cobreix la part de dalt del pastís també amb l’almívar i es cobreix tot el pastís amb la gema. Es decora tota la vora del pastís amb els granets d’ametlla. I per últim decorem la mona amb els pollets, les plomes, els ous de xocolata, les figuretes i allò que hi volguem posar.
Que vagi de gust!!!

8 comentaris:

  1. quin tall més maco!!! l'última foto és súper tendre... ;P petonets

    ResponElimina
  2. Ja veig que ha estat tot un éxit, amb quina cara s'ho mira, què maco!
    L'any que ve repetiu segur, no?
    Petonets.

    ResponElimina
  3. Laura, tocaya, qué maravilla de mona has hecho y me ha encantado esa foto del chiquillo... jajajajajjaa Qué ojazos y cómo mira ese pastel?. O las plumas, o el huevo de chocolate... o el pollito????. jejejejeje
    Preciosa!!!!!!
    Un besoteeeeeeeeeeee

    ResponElimina
  4. M'encanta aquesta mona! t'ha quedat genial... amb receptes de la Gemma o la Mercè no es falla mai!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  5. Te superas guapa!!!
    no sé el que pinta més be, si la mona o la foto.
    Roser

    ResponElimina
  6. Judith, la teva mona sí que em va impressionar. Era tot innovació. Vaig pensar que per l'any que ve m'havia d'inventar alguna cosa...

    Sandra no és tan xula com la vostra casa de la Blancaneus però com era la primera que hem fet nosaltres he sigut una mica clàssics.

    Coses de Llàbiro, i tant que repetirem. Ja estic rumiant quina podem fer. Crec que intentarem fer algo original a veure si ens en sortirm.

    Laube muchas gracias. La verdad es que le gustó colaborar y eso de poner muñequitos por encima le encantó aunque te engañaría si te dijera que la mona fue lo que más le gustó. El perseguía más los huevos de chocolate y los demás adornos... ja,ja gracias por los piropos.

    Sandra d'els fogons tens tota la raó. Les seves receptes són infalibles. I a més a més el llegir-les em va animar molt a muntar el meu blog. Sempre se superen!!!

    Gràcies Roser. A veure quan et puc convidar al risotto que tenim pendent i tastes també quelcom salat..

    Gràcies a tots pels vostres comentaris.

    ResponElimina
  7. Guauuu quina passada de mona !!! T'he quedat molt maca i el tall ... espectacular
    Amb el teu permís em quedo per aquí llegint i com a seguidora, m'agrada molt el teu blog.
    petonets
    Lily
    http://deliciosmos.blogspot.com/

    ResponElimina