dimarts, 27 de novembre de 2012

PASTÍS MUSSOL



  
  
Acabem novembre i amb ell per mi s'acaba el mes de més producció pastissera i repostera de tot l'any. I és el que té que els teus dos fills hagin nascut el mateix mes i que vulguis fer-ho tu tot cassolà.

Avui ha fet 3 anys el petit de la casa i entre els tres hem preparat una coca d'iogurt decorada perquè pogués bufar les espelmes el dia que li tocava. I amb aquesta creació tanquem el cicle d'aniversaris que ha estat profús i intens.
Però la gran festa d'aniversari dels dos nens va ser diumenge. Vam convidar alguns amics i familiars i vam fer una petit pica-pica. De pastís vaig portar aquesta tarta mussol.

La base de la tarta no deixa de ser una variant de aquesta i aquest però com molts de vosaltres m'heu demanat la recepta prefereixo posar-la tal qual l'he feta. Heu de tenir en compte que és un pastís de 32 cm de diàmetre. Els motlles convencionals solen tenir entre 20 i  24 cm o sigui que si el voleu adaptar a una mida més petita haurieu de ajustar la quantitat dels ingredients.

Perquè un pastís mussol? arriba un punt que se t'esgoten les idees i vols sorprendre a nens i grans amb quelcom original però què a més a més sigui bo. A mi m'agraden molt estèticament els pastissos de fondant i pots fer autèntiques obres d'art (tot i que jo ni ho he intentat i potser no me'n sortiria) però quan arriba el punt de tastar-los...buff, se'm fan molt pesats... així que vaig decidir donar-li un altre aire a un dels seus pastissos preferits.

La idea de la decoració mussol la vaig treure del bloc de la Pam d'Unodedos. En concret aquí i és que val la pena mirar-s'ho quan necessites idees noves perquè sempre té coses molt originals i molt ben presentades.

INGREDIENTS: (Per un motlle de 32 cm)

* De la base:

- 6 ous
- 2 iogurts naturals
- 2 mesures d'iogurt d'oli d'oliva suau
- 2 mesures d'iogurt de farina
- 2 mesures d'iogurt d'ametlla molta
- 2 mesures d'iogurt de cacau en pols amarg
- 4 mesures d'iogurt de sucre
- 2 sobres de llevat químic (tipus Royal)
- OPCIONAL: melmelada d'albercocs per pinzellar la base un cop feta

* De la mousse:

- 1 paquet de preparat per fer flams Royal  de 8 racions
- 500 grams de xocolata de cobertura (tipus Nestle Postres)
- 800 ml. de nata líquida
- 400 ml. de llet

* De la decoració:

- Ametlles laminades
- Flocs xoco krispis
- Galetes triturades i tamissades
- Fideus de xocolata
- Galetes oreo
- 2 bombons o conguitos o lacasitos per fer les formes dels ulls.


PREPARACIÓ:

* De la base:

- Preescalfar el forn a 180º
- Disposar en un bol tots els ingredients (en últim lloc la farina i el llevat) i batre'ls amb el túrmix.
- Pinzellar un motlle gran per forn d'uns 30 x 40 cm amb mantega i empolsimar-lo amb farina i abocar en ell la barreja
- Disposar al forn que ha d'estar ja calent a 180º només de sota uns 20 minuts (com sempre dependrà molt del nostre forn. A mi per aquesta superfície tant ampla amb 20 minuts en tinc prou)
- Treure del forn quan al punxar amb un ganivet aquest surti net i deixar refredar en una reixeta.
- Un cop freda, retallarem la base a la mida del motlle triat. Jo vaig fer servir un motlle tipus cèrcol d'emplatar de 32 cm de diàmetre com aquest i ajusto el motlle a sobre de la coca fins que es retalla la part de base que necessito.
- Després poso la base dins el motlle (previament pinzellat amb mantega i empolsimat amb farina) i a sobre d'una safata que pugui anar a la nevera perquè sobre aquesta base i a aquest motllo és on posarem la mousse.
- Pinzellem la superfície de la coca amb melmelada d'albercocs barrejada amb una cullerada d'aigua (opcional)

 
*  De la mousse:

- En un cassó, s'escalfa la nata líquida i la llet i el sobre de flam. 
- Quan sigui calent, s'hi afegeix la xocolata a trossos i es remena fins que es desfaci. 
- Quan arrenqui al bull i comenci a espessir, es retira del foc i s'aboca sobre el motlle on tenim la base de pa de pessic.
- Quan estigui a temperatura ambient, es reserva a la nevera fins al moment de servir. (cualla en 3-4 hores)
 
*   De la decoració:

- Primer tamissem la galeta triturada per la part central del pastís
- Després decorem amb els flocs de cereals i amb les ametlles laminades fent la forma de les ales del mussol
- Decorem amb els fideus de xocolata i les galetes oreo fent les formes de les celles i els ulls.



I el reservem a la nevera fins el moment de servir. Es pot fer perfectament un dia abans i s'assenta millor. Després desmotllem aixecant el cèrcol molt suaument fins que es vagi desenganxant. Acostuma a sortir molt net. 

Espero que us agradi!!!             

20 comentaris:

  1. Quina feinada Laura!!
    Ets una artista t'ha quedat maquíssim!!
    Segur que els nens i els convidats van al·luscinar!
    Felicitats als teus peques i a tu per la part que et toca! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  2. Sant del cel!!! Quina preciositat i que bo ha d'estar!!!!! Ara fins al novembre vinent per que ens tornis a sorpendre. Petons

    ResponElimina
  3. jajaj molt original!! t'ha quedat guapissim!! i els nens encantats, i tu clar! petons

    ResponElimina
  4. Menudo trabajo que has hecho, de 10. Felicidades a los niños y a la madre por este estupendísimo pastel. Petons

    ResponElimina
  5. t'ha quedat molt maco!! m'agrada moltíssim!

    ResponElimina
  6. òndia, ets una artista, Laura! I amb una base de pastís de iogurt, que no és gens difícil, en fas una creació fantàstica. Paciència en tens, eh? he he. Felicitats als teus petits, i a tu per la part que et toca!! Petonets

    ResponElimina
  7. Que pasada de presentación, muy original. Eres una artista. Besos!

    Ana

    ResponElimina
  8. Però això si que és una meravella :O) EL mussol ha quedat de pel.licula i he de dir que les tartes de fondant a mi m'agraden molt però... per mirar! Per menjar, no. Aquesta a més de maca és 100% comestible.
    Moltes felicitats als menudets de casa!
    Petonets,
    palmira

    ResponElimina
  9. No tinc paraules...! Quin pastís!!! El mussol més maco i comestible que he vist. M'encanta, Laura.
    Ets una artista!

    ResponElimina
  10. És taaaaaaaaaaan xulo! Me'l copiaré quan tingui algun aniversari infantil! ARTISTA! Per cert, el nas què és? Una gominola d'aquelles de plàtan?
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  11. Nenaaaaaaaaaaaa!!!!!! quina passada!!! t'ha quedat preciós (i m'agrada molt més que el de Unodedos ;) )
    Moltes felicitats, als nens... i a tu ;)
    Petonets guapa!

    ResponElimina
  12. jo també me'l vaig posar a preferits quan el vaig veure!! em va encantar la idea pel jan!! :)
    T'ha quedat molt bé Laura!! 3 anyets, ja??? felicitats!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  13. Aquest pastís és fantàstic! La decoració és sublim! És ideal per un nen de 3 anys, segur que li ha encantat (i encara més si ha ajudat a preparar-la).
    M'apunto la recepta! :D Aviat s'acosta l'aniversari del meu nebot i segur que li encantarà ^^

    Molts petons! :D

    ResponElimina
  14. Cara'm, quin èxit. Moltes gràcies pels vostres comentaris. La veritat és que va encantar a nens i grans i és que el pastís és molt senzill de fer i el seu sabor és molt, molt bo.

    Sandra el nas és tal com dius. Una xuxe de plàtan.

    Merci a tothom per comentar!!!

    ResponElimina
  15. Jo també soc del Novembre!! I m'ha encantat el pastís tan xulo que els hi has fet!! Segur que els hi va fer peneta menjar-lo. Un peto

    ResponElimina
  16. Per favor!!! que maca!!!! i original! felicitats! Petonets

    ResponElimina
  17. Quina feinada, Laura! però ha valgut la pena, t'ha quedat preciosa!!! gairebé fa llàstima tallar-la, oi?

    Molts petons i bon pont (si en fas ;-)

    ResponElimina