dijous, 27 de setembre del 2012

MOS DE RAÏM I FORMATGE DE CABRA PER A LA JUDITH




Avui 27 de setembre fa uns quants anys va néixer una de les bloggers més influents del panorama gastroblocaire actual. Una persona alegre, dinàmica, enginyosa amb grans habilitats a la cuina. Una persona agradable que té sempre un comentari amable i sincer sobre allò que prepares.

Quan traspasses la frontera del bloc i la coneixes en persona resulta ser tal i com la imaginaves. La veritat és que és una d'aquelles persones que saps que sempre tens a l'altre costat de la pantalla per opinar sobre allò que preguntis, suggereixis o preparis i també per ensenyar-te les seves propostes gastronòmiques sempre originals i agossarades, en definitiva molt atractives i molt ben explicades amb textos on s'escolen alguns detalls de la seva vida.

Què, ja sabeu de qui estic parlant?

Coneixeu El món de juju? doncs la Juju, la Judith és la que està darrere del bloc i avui és el seu aniversari. No podia estar-me de desitjar-li Moltes Felicitats amb un aperitiu que comptés amb un dels ingredients que més li agraden: el formatge.

I perquè un aperitiu? doncs perquè les seves amigues rul·leres que la coneixen molt bé van pensar que donat que li agrada molt tapejar, una tapa o aperitiu glamourós seria el millor homenatge en el seu dia. És per això que estic desitjant veure quina tapeta li han preparat la Sandra, la Moni i la Paula.

Pel que fa a la recepta, el passat Nadal una amiga meva, la Sandra, va portar a la feina aquest raïm i a tots ens va conquerir. No és cap novetat dir que el raïm i el formatge es porten la mar de bé. Ella, va extreure la recepta d'un dels blocs de capçalera que tenim, el de La Cuina de Casa de la Gemma i aquí teniu la meva versió.

INGREDIENTS:

- Raïm blanc o negre
- Medallons de formatge de cabra
- Festucs o sèsam per decorar
- També podem afegir unes gotes de mel o de crema balsàmica a les culleres (opcional)

PREPARACIÓ:

- Aixafar amb una forquilla el formatge de cabra fins que quedi fet una pasta.
- Treure la part de dalt dels grans de raïm com si fos un barretet i despinyolar els grans i també treure-li una miqueta de la base perquè es puguin aguantar drets els grans.
- Amb una cullera petita anar farcint els grans de raïm amb el formatge fins que sobresurtin una mica
- Decorar amb sèsam torrat o amb festucs trinxats o oberts per la meitat
- També podem afegir un rajolí de crema balsàmica o de mel a les culleres on reposa el raïm perquè potenciarà més el contrast de sabors.
 

Judith, et desitjo que passis un dia fantàstic, que continuïs sent tant feliç com ho ets ara i et desitjo molts èxits i molta sort en tot allò que facis.

Per mi ha sigut una sort molt gran conéixe't i tenir-te sempre a l'altra banda.

Un petó ben fort.

dilluns, 24 de setembre del 2012

AMANIDA DE FIGUES, FORMATGE DE CABRA I CRUIXENT DE PERNIL

 
 
Sí ja ho sé, reconec que és molt llarg el nom de l'amanida i si us soc sincera us confesso que no l'he posat tot ja que porta una vinagreta d'albercocs digna de sortir al títol.

Ja des de fa temps m'arriben al bloc algunes propostes de col·laboracions. Tinc poc temps i unes idees clares del que vull que representi el meu bloc i per això algunes les accepto i d'altres no. Però la proposta que em van fer els de la Tavella era imposible de rebutjar.

La Tavella és una iniciativa empresarial promoguda per Fundació Viver de Bell-Lloc, Fundació Tac Osona i Fundació Tallers de Catalunya, totes elles entitats sense ànim de lucre, que té com a objectiu la integració sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual i transtorn mental sever a través de la recuperació de l'agricultura tradicional.

A la Tavella produeixen i comercialitzen fruita i verdura directament al consumidor a través del sistema de "la cistella". I una cistella d'aquestes és la que em van fer arribar a mi el passat divendres perquè tastés els seus productes i fés alguna recepta amb ells.

D'entre els productes de la cistella d'aquesta setmana vaig escollir l'enciam i les figues per fer aquesta amanida. Al nostre viatge al Priorat vam visitar un restaurant que ens va encantar El Celler de l'Àspic a Falset i allà vam menjar una amanida amb figues i foie súblim. Doncs en aquell plat em vaig inspirar per preparar aquesta amanida que ens ha agradat moltíssim.

La dolçor de les figues, l'àcid del formatge de cabra, el salat i el cruixent del pernil i l'agre-dolç de la vinagreta combinat amb uns enciams ben frescos i plens de sabor son una aposta certera per aquest dies de tardor que encara fa calor d'estiu i on les amanides venen molt de gust.

INGREDIENTS: (2 persones)

- Enciam
- 6 figues
- 100g. de medallons de formatge de cabra (tipus rulo però sense pell)
- 2 talls de pernil salat
- Vinagreta d'albercoc(*): 100gr. d'oli, 20gr de puré d'albercocs (o melmelada d'albercocs), 1 cullerada de mostassa d'albercocs (o Dijon), 5gr. de vinagre de xerés

(*) Amb aquesta quantitat de vinagreta tenim per unes quantes amanides. Un cop feta jo la poso a un biberó de salsa i la reservo a la nevera. Dura molt de temps i així sempre tinc una vinagreta diferent per qualsevol tipus d'amanida.

PREPARACIÓ:

- Per aconseguir que el pernil salat tingui textura cruixent el posem a un plat cobert per les dues bandes de paper de forn i  l'introduïm al microones durant un minut. El deixem refredar.

- Per fer la vinagreta barregem tots els ingredients amb la túrmix.

- Pelar les figues amb molta cura i tallar-les a quarts o octaus.

- Esmicolar els medallons de formatge de cabra.

- Per fer el muntatge col·loquem l'enciam, a continuació disposem les figues i el formatge de cabra. Amanim amb la vinagreta d'albercocs i per últim disposem al centre del plat el tall de pernil cruixent ben trossejat.

Espero que us agradi tant com ens ha agradat a nosaltres.


 

divendres, 21 de setembre del 2012

PA DE VI NEGRE, PINYONS I FIGUES SEQUES

 


  
 


Quan fa gairebé any i mig vaig fer el primer pa no era conscient que això es convertiria en un autèntic vici. Qui no hagi provat mai de fer pa potser no m'acaba d'entendre o es pensa que soc exagerada però de debó que és una experiència més que satisfàctoria i gratificant.

Les meves experiències en el pa m'han canviat, estic convençuda. Inclós en la manera de parlar. L'altre dia en un casament em vaig entretenir una estona a respondre a unes amigues que era això de la massa mare i el poolish i em vaig començar a sentir una mica "bitxo raro" parlant sobre aquests conceptes d'aquesta manera tant apassionada.

Reconec que fins fa poc fugia de qualsevol recepta que portés entre els seus ingredients la temuda massa mare. Però després de que caigués a les meves mans el llibre de Dan Lepard "Hecho a mano" he començat a veure les coses més senzilles del que pintaven. I és que la seva recepta de massa mare està molt ben explicada i es fa accesible.

Fullejant el llibre em va atreure molt però molt l'atenció aquest pa que avui us proposo i és que després de tornar del Priorat totes les receptes que tenen veure amb el vi em guanyen punts.

El resultat és un pa molt, però molt bo, amb un toc dolcet, molt aromàtic (pel vi) i amb un punt de fruits secs i de dolçor que donaven les figues seques. Perquè us feu una idea el gust és semblant al del pa de panses i nous però amb un toc més aromàtic-afruitat que el dona el vi. També és atractiu el to més rogenc que agafa el pa gràcies al vi que tenyeix els pinyons i les figues.

La molla era tendra, la crosta ben cruixent i no sé què més voleu que us digui per convèncer-vos de que és un pà fantàstic.

Em va encantar com maridava amb el formatge semi de vaca El Canadell però a l'esmorzar i amb la melmelada cassolana de prunes també combinava a la perfecció.

El proper repte serà provar d'introduïr la massa mare a un pa de gust més neutre per poder apreciar millor les diferències que aquesta aporta.

I ara sí us deixo amb la recepta. En ella no incloc la recepta de com fer la massa mare d'en Dan Lepard perquè vull fer un post dedicat exclusivament a això però és molt fàcil trobar la recepta per altres webs o blogs.

La recepta la he modificat lleugerament i us la escric tal qual la vaig fer jo, perquè així es correspongui amb els resultat que us he ensenyat.

INGREDIENTS:

* Per la massa:

- 350g. de farina de força
- 150g. de farina integral
- 1,5 culleradeta de sal marina
- 260 ml. del vi de macerar els fruits (combinat amb aigua fins arribar a aquesta quantitat) (*)
- 1,25 culleradeta de llevat fresc
- 150g. de massa mare (preparar la massa mare requereix un mínim de 6 dies. Es pot consultar la recepta de massa mare d'en Dan Lepard a webs com aquesta i aquesta. Jo la pujaré en breu en un post específic)
- 350g. de pinyons i figues seques escorreguts(*)


 (*) Pels pinyons i les figues seques (per aconseguir 350g. un cop remullats i escorreguts):

- 200 ml. de vi negre (a la recepta original posa 250 ml)
- 100 g. de pinyons
- 200 g. de figues seques i trossejades

PREPARACIÓ:
  
 * Dels pinyons i les figues seques:

- Possar en un cassó el vi, els pinyons i les figues seques esmicolades ben petites.
- Escalfar fins que trenqui el bull i coure'l suaument un minut.
- Retirar-lo del foc i deixar-lo tapat tota la nit, remenant la barreja abans d'anar a dormir.
- A l'endemà escòrrer i reservar el líquid. Barrejar-lo amb aigua fins aconseguir 260 grams. (NOTA: A mi apenes em van quedar 10 ml de vi un cop escorregut i per tant vaig completar amb 250 ml d'aigua que havia passat pel cassó perquè es desprengués el vi que s'havia adherit)


* De la massa:

- A un bol barrejar les farines i la sal.
- A un altre bol barrejar l'aigua i vi amb la massa mare i el llevat, amb els pinyons i les figues.
- Barrejar el contingut dels dos bols amb les mans o una rasqueta apretant bé.
- Quan estigui barrejat tapar el bol amb un drap i deixar-lo reposar durant uns 10 minuts.
- Abocar la massa sobre la superfície de treball lleugerament enfarinada i amassar amb suavitat 10-15 segons fins que estigui ben lligada.
- Tornar a posar la massa al bol i deixar-lo reposar 30 minuts.
- Tornar a amassar durant 10-15 segons.
- Plegar la massa i deixar-la reposar 30 minuts
- Tornar a plegar la massa i deixar-la reposar 1 hora.
- Dividir la massa en dues parts iguals i formar una bola amb cada peça sobre la superfície de treball enfarinada.
- Deixar reposar les boles tapades durant 5 minuts perquè la massa pugui relaxar-se després de l'amassat.
- Estirar cada bola donant-li forma d'oval d'uns 2 cm de gruix.
- Colocar les peces en un drap enfarinat i tapar-les amb un altre drap.
- Deixar que llevin entre una hora i mitja i dues hores.
- Preescalfar el forn a 210º.
- Pinzellar la superfície de les masses amb oli i amb una fulla esmolada fer talls entrecreuats en forma de rombes.
- Col·locar els pans a una safata de forn enfarinada i fornejar-los al centre del forn durant uns 30-35 minuts fins que tinguin un tó dauradet i sonin a buit quan colpegem a la base.
- Deixar-los refredar sobre una reixeta.

I ja podreu tastar un dels pans més originals que haureu menjat mai. També se li podria donar format de pa rodó enlloc de fer-lo tant pla. Sigui com sigui el seu sabor és fantàstic. Sé que no és una recepta ni fàcil ni ràpida ni que potser agradi a tothom però si us agraden els ingredients mereix molt la pena el resultat. I sino, mireu quina molla!!!!




dimarts, 18 de setembre del 2012

BATUT D'IOGURT GREC I ALBERCOCS SECS PER A LA PAULA





Darrere el bloc Bon Tiberi, s'amaga la Paula una noia mallorquina que avui està de celebració. Avui és el seu aniversari i des d'aquest portal li volem fer un petit homenatge perquè ho pugui celebrar de valent.
Un homenatge consensuat amb la Mòni, la Judit i la Sandra o el que és el mateix amb les Coses de Llàbiro, amb El Mon de Juju i amb Els Fogons de la Bordeta que també han preparat unes propostes batudes ben energètiques.

La Paula té un bloc molt maco ple de receptes tant dolces com salades i on es deixen veure especialitats típiques mallorquines.

A l'hora de pensar què podria preparar-li m'ha vingut al cap un dels productes estrella de la gastronomia dolça mallorquina: els albercocs.

Com us vaig explicar a aquest post, de Mallorca, vaig portar un deliciós puré d'albercocs secs de Can Parrí. La veritat és que la meva idea inicial era fer robiols però el puré és tant bo que ja l'hem consumit preparant altres delícies com aquest pastís de xocolata o el batut que us presento avui.

Fàcil de fer és el postre ideal. L'acidessa del albercoc i la cremositat del iogurt grec combinen a la perfecció.


I és tant fàcil de fer...

INGREDIENTS: (1 persona)

- 1 iogurt grec (jo he fet servir els de La Fageda que son els que més m'agraden)
- 2 cullerades soperes (40 grams) de puré d'albercoc sec
- 1 cullerada sopera de nata líquida (uns 20 grams)
- 100 grams de llet sencera

PREPARACIÓ:

- Batre tots els ingredients amb la batedora de barnilles perquè escumi una mica i servir ben fred
- En cas de que es serveixi en un altre tipus de copa es pot decorar amb nata muntada per sobre i virutes d'albercocs secs.

Ummm, ...a mi m'ha agradat molt Paula. Espero que a tu també t'agradi la nostra proposta i et desitjo que siguis molt feliç sempre i que avui passis el millor dels dies.

Un petonàs de tota la família Coure Coulants.

 

    Imatges d'albercocs assecant-se a l'estil tradiconal anomenat sequer. L'imatge és font de 
Can Parrí, una empresa de Porreres que comercialitza aquest fruit.


diumenge, 16 de setembre del 2012

COC DE FRUITS SECS AMB MATÓ I TOFFEE DE CERVESA



Fa uns dies al facebook us anunciava que per primera vegada el 22 de setembre d'aquest any es celebraria el Dia CUINA. Es tracta d'una Diada, emmarcada dins la Festa anual del Porc i la Cervesa de Manlleu que vol aplegar tota la comunitat que formem part de la revista CUINA: lectors, anunciants, cuiners, fotògrafs ,periodistes i també bloggers.

A més a més dels tastos i àpats habituals associats a la festa del Porc i la Cervesa, s'hi sumaran tallers, demostracions de cuina, aplecs de blogaires i concursos organitzats per la revista. Un d'aquests concursos és el de receptes amb cervesa per blogaires que consisteix en crear i publicar una recepta original que porti com a ingredient la cervesa.

Com aquests tipus de reptes m'agraden moltíssim vaig estar rumiant i rumiant fins que se'm va ocòrrer elaborar aquest postre original que porta cervesa entre els seus ingredients i que està boníssim.

El toffee de cervessa s'asembla molt en sabor al toffee tradicional de caramel. Potser presenta un pél de toc amarg que he trobat que combinava molt bé amb la dolçor del coc i la textura suau i esponjosa del mató. A més pot ser un toffee molt versàtil depenent del tipus de cervessa que incorporem a la recepta.

INGREDIENTS:

* Pel coc de fruits secs:

   - 30 gr. d'ametlla picada
   - 50 gr. de nous picades
   - 40 gr. d'avellanes picades
   - 30 gr. de festucs picats
   - 3 ous
   - 100gr. de sucre
   - 25 gr. de mantega (amb textura de pomada)
   - 100 gr. de farina
   - Mig iogurt de llimona
   - Mig sobre de llevat químic


* Pel toffee de cervesa:

    - 185 gr. de cervessa (jo vaig seleccionar una de doble malta)
    - 60 gr. de sucre moré
    - 110 gr. de nata líquida de 35% de greix

* Pel mató:

   - 250 gr. de mató


PREPARACIÓ:

Del coc de fruits secs:

 - Picar ben menuts els fruits secs
 - Batre els ous amb la mantega i el sucre amb la batidora de barnilles fins que quedi una massa    molt cremosa i esponjosa i hagi aclarit el color.
- Afegir a aquesta massa la farina i el llevats tamissats i de forma molt suau (per evitar que s'abaixi( remenar amb l'ajut d'una espàtula.
- A continuació afegir el iogurt i continuar remenant suaument fins que aquest quedi ben integrat i fins que la massa sigui homogènia però no hagi perdut el seu caràcter cremós.
- En darrer lloc afegir els fuits secs seleccionats.
- Abocar la massa a un motlle quadrat o rectangular d'uns 20 cm prreviament folrat amb paper de forn
- Introduïr al forn prèviament escalfat a 190º durant uns 20 minuts. Com sempre el temps de cocció és orientatiu i dependrà del forn i del mottlle, per això és importar comprovar el punt de cocció punxant el coc amb un escuradents o enfilall.
- Deixar refredar el coc sobre una reixeta

* Del toffee de cervesa:

- Possar en un cassó que pugui anar al foc la cervessa i el sucre moré.
- Possar a foc fort el cassó fins que bulli i després abaixem el gas i anem remenant amb una cullera perquè s'integri bé.
- En uns 15 o 20minuts la cervesa s'ha fet caramel i serà en aquest moment quan s'ha d'afegir la nata líquida de forma progressiva i sense parar de remenar.
- Tornem a pujar al gas i esperem que la barreja s'espesseixi (uns 8 minutets)
- Quan la salsa agafa cos ja tenim el toffe disposat per fer-ho servir.


MUNTATGE DEL PLAT:

- Tallar porcions iguals del coc
- Fer "quenelles! o boles de mató (et pots ajudar amb la cullera de servir gelats) i disposar-los a sobre de la porció de coc.
- Per últim regar aquest conjunt amb la salsa toffee acabada de fer. (o d'escalfar)

Espero que us hagi agradat la meva proposta.

Què, us animareu a anar a la Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu? nosaltres intentarem no perdre'ns-la!!!


dissabte, 15 de setembre del 2012

PASTÍS DE XOCOLATA I ALBERCOCS



Tots els membres de la blogosfera sabem que si hi ha alguna cita a la que no podem faltar cada mes és a la Recepta del 15 (bé, jo vaig faltar el mes passat però com era agost, ...).

A més a més aquest mes la cita és encara més especial. D'una banda és l'aniversari d'un dels membres dels Fogons, del Xavi al que volem felicitar molt enèrgicament des de casa nostra. I d'altra banda era imposible dir que no al ingredient tant atractiu que ens havien proposat: La XOCOLATA

Tot i el caràcter especial de la cita jo presentaré un pastís que vam fer a l'agost. I és que el mes de setembre poc temps he tingut per cuinar amb els nens a casa i l'adaptació a l'escola. Però haig de dir en la meva defensa que és un dels pastissos més bons que he fet mai. Que agrada molt a grans i a petits i que sempre queda perfecte i es desmotlla genial.

De fet aquest estiu el vam portar a casa d'uns amics i va agradar molt.

Només tenia un problema doncs amb la meva proposta i és que només tenia fotos fetes amb el Mòbil !!!!

O sigui que per primera vegada al bloc (i que no serveixi de precedent) una recepta fotografiada amb el mòbil.

I és que aquest pastís s'havia de compartir... A això em vaig comprometre amb els seguidors de facebook que han fet que aquesta foto sigui la més agradada de totes les receptes que hem penjat a la xarxa social.

INGREDIENTS:

* Pa de péssic de xocolata i ametlles

-  3 ous
- 1 iogurt grec
- 65 grams farina
- 50 grams cacau en pols
- 45 grams ametlla molta
- 230 grams de sucre
- 1 sobre de llevat
- 1 mesura de iogurt d'oli


* Del puré d'albercocs sec

- 150 grams de puré d'albercoc sec (o en el seu lloc podríem posar uns 200 grams de melmelada d'albercoc i no posar l'aigua)
- 60 ml. aigua

 
* Cobertura mousse de xocolata

250 gr. de xocolata negra de postres
- 400 ml. de nata líquida
- 200 ml. de llet sencera
- 1 sobre de flam Royal de 4 racions


PREPARACIÓ:

* Pa de péssic de xocolata i ametlles

- Batre tots els ingredients en un bol amb la túrmix (la farina i el llevat son els ingredients que s'afegeixen en darrer lloc)
- Abocar la meitat de la massa en un motlle d'uns 22 cm de diàmetre i coure al forn preescalfat a 190º uns deu minuts (com no és gaire massa s'ha d'estar molt atent al temps del forn i comprovar sempre la cocció amb un escuradents)
- Repetir la operació amb l'altra meitat de la massa.  (També es podria coure tota la massa sencera i després obrir el bescuit per la meitat però per anivellar-lo millor a mi em va millor d'aquesta manera)

* Del puré d'albercocs sec

- Posar a escalfar en un cassó el puré d'albercocs i diluiïr en ell uns 60 ml. d'aigua (el puré és més espés que una melmelada per això el diluïm en aigua. Amb una melmelada no caldria fer aquest pas)


* Cobertura mousse de xocolata

- En un cassó, s'escalfa la nata líquida i la llet i el sobre de flam.
- Quan sigui calent, s'hi afegeix la xocolata a trossos i es remena fins que es desfaci. 
- Quan arrenqui al bull i comenci a espessir, es retira del foc i s'aboca sobre la base de pa de pessic.

MUNTATGE:

- Tallem dos discos de 20 cm de diàmetre del bescuit de xocolata fet en dues tandes o bé fet en una i obert per la meitat.
- Disposem un disc de coca al motlle de 20 cm. de diàmetre.
- Repartim el puré d'albercocs o la melmelada amb l'ajut d'una espàtula per sobre de la primera capa de coca de xocolata
- Tapem amb l'altre disc de coca
- Per últim aboquem la mousse de xocolata quan encara sigui calenta o tèbia.
-Deixem refredar i quan estigui a temperatura ambient, es reserva a la nevera fins al moment de servir.


Xavi, esperem que t'agradi. Aquest tall va per tu. Per Molts Anys!!!!!!!!!!!!!!!!!




dimecres, 12 de setembre del 2012

PA BLANC AMB POOLISH DE IOGURT

 
 


Fer pa m'encanta. I si no el faig més sovint és per manca de temps. No només m'agrada per la satisfacció que em provoca menjar-me el pa què he fet (i que sap bó) sinò perquè el procés de fer pa en sí també m'atreu molt.
Amassar és genial: relaxa molt. Tens 4 ingredients aillats i aconsegueixes amb les teves mans una massa llissa i elàstica que sorprenentment creix i que màgicament es converteix en pa un cop al forn

Aquestes setmanes que encara estic a casa aprofitaré per fer alguna recepta més de pa. L'altre dia vaig agafar de la biblioteca el llibre de Dan Lepard "Hecho a mano" i em va encantar. Després de llegir-me'l gairebé tot m'he animat a provar de fer la seva massa mare. I immersos en aquest procés estem ja que porto un parell de dies alimentant-la, a veure què surt. Us prometo recepta i fotos si surt un resultat decent.

A mig camí entre la massa mare natural i la que porta llevat trobem el poolish. És una mena de preferment o massa mare tova que incorpora poca quantitat de llevat.

La recepta està extreta d'un altre llibre imprescindible pels que s'animin a fer pa pels seus tutorials, per la fabulosa oferta de receptes i per la qualitat de les seves fotografies. Es tracta del llibre Pan del mestre Xavier Barriga.

I ara sí us deixo amb la recepta.

INGREDIENTS: (10 panets 45-50g + 1 pa rodó de 500 grams)

- 500g. de farina panificable
- 10g. de sal
- 225 ml. d'aigua
- 5g. de llevat fresc
- 200g. de poolish de iogurt (*)

(*) INGREDIENTS POOLISH D'IOGURT:

- 100g. de farina de força
- 100g. d'iogurt natural
- 5g. de llevat
- Entre 50 y 70 ml (jo en vaig posar 65 ml)

PREPARACIÓ DEL POOLISH D'IOGURT:

- Barrejar l'aigua i el llevat fins que aquest es dissolgui.
- Afegir el iogurt i remoure.
- Afegir la farina i remenar novament fins obtenir una barreja cremosa i sense grumolls.
- Tapar el recipient amb un drap humit i deixar-lo fermentar durant 3 hores a temperatura ambient o tota la nit a la nevera (en el meu cas va estar 15 hores a la nevera)

PREPARACIÓ DEL PA:

- Amassar tots els ingredients menys el llevat i incorporar el poolish d'iogurt directament (fred de la nevera). 

- Primer s'amassa dins d'un bol i quan els ingredients es comencen a integrar entre ells, llavors posarem la massa a la superfície de treball i continuarem amassant (12 minuts)

- Un cop amassat afegirem el llevat dissolt en un rajolí molt petit d'aigua. Tornem a amassar perquè s'integri bé. (8- 10 minuts més fins que la massa sigui elàstica i no tingui grumolls)

- Deixem  reposar la massa durant 15 minuts en un bol i tapada amb un drap humit.

- Un cop acabat aquest primer repòs donem la forma a la massa que volguem. Aquesta recepta està pensada per fer panets però jo vaig fer la meitat de la massa per panets d'uns 48-50 grams i l'altra meitat per fer un pa rodò d'un mig quilo de pes.

- En tot cas la manera de procedir seria la mateixa. Hem de tallar amb la rasqueta les peces de la mida que volguem i formem amb elles boletes ben rodones i llisses.

- Col·loquem les boletes a la safata del forn deixant separació entre elles perquè quan llevin no s'enganxin.

- En el cas del pa rodó he deixat fer el repós al bol perquè sino la massa s'escampa massa pels costats.

- Tapem les masses a fermentar amb un drap humit i les deixem llevar durant 90 minuts all lloc més càlid de la cuina.

- Preescalferm el forn a 250º de dalt i de baix i posem al seu interior una safata amb aigua perquè generi vapor.

- Abans de fornejar els panets els hi fem uns talls amb unes tissores inclinades. En el cas del pa rodó quan l'he posat a la safata del forn per fornejar he estirat 4 puntes i les he fet anar al centre i l'he deixat reposar 10 minuts més .

- Coure el pa al forn. Els panets han estat 13 minuts i el pa rodò uns 20 però sempre és orientatiu i dependrà del nostre forn.




I amb aquesta recepta recuperem la normalitat després de l'escapada que hem fet aquest cap de setmana al Priorat. Quin gran descobriment per nosaltres. Tot i haver tastat i vist cosetes hem tornat amb una llista interminable de llocs què visitar, restaurants on menjar, cellers què veure i vins que tastar.

Gràcies a tots els que ens heu fet arribar els vostres suggeriments de llocs. Els hem tingut tots molt en compte!!!

Què gaudiu del pa i si teniu dubtes ja sabeu que podeu contactar amb mi sempre que volgueu al mail courecoulants@gmail.com

dimecres, 5 de setembre del 2012

ARRÓS NEGRE D'EMPERADOR, CLOÏSSES I ESCAMARLANS




Bé, negre, negre no és, ho sé. Però sabia que el títol d'arrós "gris" també seria molt discutit.

Fa un temps un seguidor del bloc em comentava que va entrar a la pàgina en busca d'inspiració per fer-se àpats a casa i només va trobar-se postres. I li vaig haver de donar la raó!! En canvi em vaig aturar a pensar i realment a casa mengem més salat que dolç. Però potser no fotografio tot el que faig. I és que amb els plats salats innovo menys i soc més tradicional que amb les postres i per tant no gaudeixo tant fotografiant-los i sense fotos...no hi ha res a compartir.

Aquest arrós negre (o gris) acabat de fer és una deliciosa proposta ideal per compartir a un àpat de dia festiu. I no és gens complicat de fer. I si preferiu un to negre més intens es soluciona fàcilment afegint més tinta. En aquest cas com havíen de menjar els nens vaig optar per fer un to més discret que no els espantés quan els posés el plat al davant.


 INGREDIENTS: (4 persones):

- 300g. arrós bomba
- 150g. de pèsols
- 250g. de cloïsses
- 1 filet d'emperador
- 4 escamarlans
- 2 tomàquets
- 1 ceba petita
- 1 gra d'all
- Brou o fumet de peix (gairebé 1 litre)
- Tinta de calamar ( jo vaig posar 1 sobre i el to és molt claret. Recomano 3 per potenciar el color negre que li dona nom a l'arrós)  
- Oli d'oliva
- Sal



PREPARACIÓ:

- Primer de tot posem el brou o fumet a una olla i el posem a escalfar
- Al mateix temps, afegim un bon raig d'oli d'oliva verge en una cassola i quan l'oli sigui ben calent saltegem els escamarlans volta i volta.
- Retirem els escamarlans del foc i els reservem
- Ratllem o triturem els tomàquets i la ceba i els posem a sofregir juntament amb l'all ben picadet a la cassola on hem saltejat els escamarlans (amb el mateix oli) durant deu minuts; a foc fort primer i després quan veiem que es va evaporant l'aigua del tomàquet a foc mitjà o baix.
-  Quan el sofregit ha reduït una mica (10-15 minuts des de que es posen els ingredients), rectifiquem de sal i afegim els sobrets de tinta de calamar o les bosses de tinta de la sípia o calamar i ho remenem tot plegat. Ens quedarà un sofregit de color negre/gris
- En aquest moment afegim l'arrós. Remenem bé perquè s'integri amb el sofregit un parell de minuts
- Ara, el caldo o fumet ja hauria d'estar bullint. És el moment de abocar-ho sobre la cassola perquè es cogui l'arrós (sempre va bé reservar-ne un terç o un quart del total per ajustar la quantitat d'aigua que necessita l'arrós)
- Tot seguit afegim els pèsols.
- Quan l'arrós ja porti 5 minuts de cocció afegir l'emperador tallat a dauets, les cloïsses ben rentades i els escamarlans.
- Generalment el temps de cocció de l'arrós està entorn als 15 minuts. Hem d'estar vigilant perquè si abans d'aquest temps s'ha quedat sense aigua hauríem d'afegir-ne més. També és important que tastem l'arrós perquè el temps és orientatiu i depén com estigui el gra necessitarà o no més temps i per tant una mica més d'aigua. També és el moment de rectificar de sal si és necessari
- Retirem del foc i deixem reposar uns cinc minutets abans de servir

Acompanyat d'un vi blanc afruitadet per mi és l'àpat ideal per qualsevol dissabte o diumenge.


Per cert aprofito per comentar-vos que al facebook del coure coulants mantenim alguns fils de converses i consells gastronòmics interessants. Us animo a participar-hi.

I també comentar-vos que a partir d'avui hem començat a col·laborar amb un bloc de criança de mares 2.0 En concret es tracta del bloc Mamas 2.0 darrere el qual hi ha la Núria. Amb ella hem estés un llaç de col·laboració de manera que el Coure Coulants cedirà una recepta infantil cada mes per publicar al seu bloc.

Espero que no us hagi costat la tornada. Des d'aquí intentarem animar-la i és que al setembre tenim moltes propostes què presentar-vos.