dimarts, 29 de gener de 2013

MOUSSE DE NATILLES AMB CRUIXENT DE GALETA I GLASSEJAT DE XOCOLATA




Doncs ja tornem a ser d'aniversari. I des de que m'han declarat la pastissera oficial de la família ja ningú es planteja ni comprar el pastís... Però no m'importa gens ni mica i menys en aquesta ocasió que era al meu pare al que li tocava fer anys. Era evident que no em podia estar de fer-li un pastís a la seva alçada.

Un pastís, creació meva. Un pastís que a més a més s'ha adaptat al repte d'aquest mes de les noies del Memòries d'una Cuinera que girava entorn les natilles. Un pastís deliciós i un pastís que ha tingut molt èxit a facebook perquè mai una entrada havia aconseguit tants comentaris, tants m'agrada i tantes peticions de recepta.

I això m'omple de satisfacció. D'una banda saber que va agradar molt el pastís a la família, sobretot al meu pare i d'altra banda veure el seguiment que feu de les meves postres. Així, nois i noies, dona gust cuinar, fotografiar i compartir-lo al bloc!!!

Us deixo, doncs, amb la recepta. No és gens difícil. Només necessita de planificació. No és un pastís que es pugui fer el mateix dia perquè cada capa s'ha de fer al seu temps.

Aquí us explico com fer-ho.


INGREDIENTS:

* Per la base de galetes:

- 200 gr. de galetes (preferiblement tipus "Digestive" d'avena)
- 95 gr. de mantega ( a temperatura ambient)
- 70 gr. de fideus de xocolata


* Per la mousse de natilles:

- 500 ml. de llet
- 200 ml. de nata per muntar
- 100 gr. de sucre
- 4 ous petits o mitjans (també es pot fer només amb rovells)
- 20 gr. de maizena
- 1 canonet de canyella
- 5 fulles de gelatina

* Per la cobertura de glassejat de xocolata:

- 80 ml. de nata líquida (35% m.g)
- 120 gr. de sucre
- 100 ml. d'aigua
- 40 gr. de cacau en pols amarg
- 3 fulles de gelatina (jo en vaig posar 4 i trobo que amb 3 hagués quedat més tovet i de millor textura)
 
* Per la decoració de caramel:

- 50g. de sucre
- 50g. de glucosa
- Unes gotetes de suc de llimona


PREPARACIÓ:

Abans de començar a explicar-vos com ho preparo us volia comentar amb quin tipus de motlles faig jo les mousses. Tinc pendent fer un post monogràfic on explicar com fer una mousse "perfecta" (o gairebé)  pas a pas però mentrestant us donaré pistes de com ho faig jo per si us puc ajudar una miqueta.

El motlle que faig servir per fer aquest tipus de mousses és un cèrcol d'emplatar. En aquest cas rodó de 20 cm de diàmetre. Com és un cèrcol no té base. Per la base faig servir unes safates reciclables de plàstic dur com la que s'aprecia a la foto. Quan faci el monogràfic ja us explicaré millor i en detall com fer-ho però com a mínim us avanço els estris que faig servir.

* De la base de galetes:

- Picar les galetes a un robot de cuina fins que quedin ben triturades.
- Afegir la mantega a punt de pomada i tornar a triturar amb el robot de cuina fins que quedi tot ben integrat fet una pasta.
- Un cop fora del robot de cuina barrejar la massa amb els fideus de xocolata.
- Folrar un motlle amb la massa de galetes. S'ha d'anar prement la massa perquè quedi ben unida.
- Prémer amb la base d'un got per compactar i anivellar la base.
- Reservar el motlle a la nevera un mínim de mitja hora  perquè la mantega faci de cola i quedi la base ben compacta.


* De la mousse de natilles:

- Posar a hidratar a un bol amb aigua freda les fulles de gelatina.
- Posar a un cassó al foc la llet amb el sucre i el canonet de canyella fins que aquesta trenqui el bull. Un cop trenqui el bull la retirem del foc i la reservem.
- Paral·lelament hem de barrejar amb la túrmix els ous i la maizena.
- Un cop la llet hagi perdut una mica d'escalfor la colem i la afegim a sobre de la barreja d'ous i maizena sense parar de remenar per evitar que cuallin els ous.
- Tornar a posar tota la barreja al cassó del foc i cuinar a foc mitjà fins que la crema trenqui el bull, moment en el que espessirà força. Hem d'anar remenant constanment per evitar que se'ns enganxi a la base del cassó.
- Un cop feta la crema la retirem del foc i afegirem les fulles de gelatina escorregudes. Remenarem per aconseguir que aquestes quedin ben integrades.
- Reservem la crema fins que estigui gairebé freda.
- Muntarem la nata líquida amb una batidora de barnilles (o amb la thermomix. Jo la vaig muntar amb la kitchenaid)
- Amb l'ajut d'una espàtula, barrejarem la nata amb les natilles. Els moviments han de ser suaus però constants fins aconseguir que aquesta quedi ben integrada.
- Abocarem aquesta mousse sobre la base de galetes i tornarem a posar el motlle a la nevera un mínim de 6 hores per aconeguir que quedi ben cuallada.

* De la cobertura de glassejat de xocolata: (la recepta del glassejat la vaig extreure del bloc Uno de dos de la Pam. Ella la fa servir per una tarta mousse de castanyes i xocolata. Veure aquí)

- Bullir la nata líquida, el sucre i l'aigua.  
- Afegir a continuació el cacau, remoure fins que no hi hagi cap grumoll i escalfar fins que pràcticament bulli.
Atemperar una mica (un parell de minuts) i afegir quan encara sigui calent  les fulles de gelatina escorregudes, prèviament posades en remull durant 5 'en aigua freda.  
- Quan la barreja hagi perdut una mica de temperatura ja la podrem abocar sobre la mousse de natilles.


* De la decoració:

- Posar un cassó al foc amb el sucre, la glucosa i unes gotes de suc de llimona que humitegin el sucre.
- Anar remenant constantment fins que el sucre es dissolgui completament i es comenci a enrossir.
- Hem de retirar-lo del foc una mica abans de que agafi massa color ja que un cop retirat encara s'enrossirà més.
- Deixem reposar un parell de minuts fins que veiem que passa de la textura molt líquida a textura caramel (molt enganxifosa)
- Ens ajudem d'una forquilla o d'unes puntes de broquetes o d'uns escuradents i els anem sucant en el caramel i anem fent fils de caramels a sobre d'un paper de forn o silpat.
- Després enrotllem el paper de forn o silpat i fem que les puntes del dibuix de caramel es toquin perquè es quedin enganxades i facin la forma 3D de la figura.
- Passat un minut ja podrem retirar el paper de forn o silpat. El caramel s'haurà quedat ben enganxat i dur. (això es pot preparar amb antelació però no recomano conservar-lo a la nevera ni amb el pastís ja que a la nevera el caramel es desfà una mica. O sigui que recomano posar-lo a l'hora de presentar el pastís i/o servir-lo.
(Al youtube podeu veure algun video de com tractar el caramel. Com per exemple aquest)

Espero que us hagi agradat la recepta i ja sabeu que si teniu dubtes no m'importa res que m'escriviu i em consulteu a courecoulants@gmail.com.

Si la feu, envieu-me les vostres fotografies!!!!


34 comentaris:

  1. ETS LA BOOOOOOOMBA!! em declaro la blocaire fan number one dels teus pastissos, i que ningú em tregui el lloc, eh? Jo crec que també et demanaré que em facis el del meu cumple! jajajaja
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  2. Preciós, preciós!! i a més deuria ser boníssim, les fotos també t'han qeudat molt boniques amb els tons marrons... A veure si encara t'encarregarem un pastís per la propera vegada que vinguem a Terrassa...!! :P
    Petons!!

    ResponElimina
  3. jo també me'l apunto....a veure si em surt igual de maco i bò que el teu¡¡¡¡¡¡

    ResponElimina
  4. Esta tarta queda con una presentación espectacular!
    Ana de JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
  5. Quina pasada!!!!això ha de ser boniiiiisssiiiiim!!!el tall es increíble. petons petons!!

    ResponElimina
  6. M'apunto al grup de fans d'aquest pastís. És una meravella! Queda afegit automàticament a la llista de "Pastissos que no puc deixar sense tastar!" Només pens en quan m'hi podré posar. Com sempre, genial! Aspiro a algun dia saber-ne tant com tu.

    Isabel Maria.

    ResponElimina
  7. Quina perfecció!!! ademés de delicióssss. M´imagino el sabor a natilles. El faré.!! Petons,

    ResponElimina
  8. Si sabe tan bien como sale en las fotos, que son espectaculares todas, seguro que está para morirse de gusto.
    besos

    ResponElimina
  9. Espectacular!!!! No és pot dir gaire cosa màs!!!!! la foto del tall es genial!

    ResponElimina
  10. Laura....m'has deixat bocabadada....quina passada...la setmana que ve, li faré pel meu sogre...cauran de cul, bé, això si em queda com el teu. Et passaré les fotos, val??
    Gràcies guapa per compartir!!!!
    Gemma de Food&Cakes by GB

    ResponElimina
  11. Ja ho crec que el teu pare pot estar ben content amb una pastissera com tu a la família, quin tros de pastís li has preparat! ;-) Això és més que una mousse i més que unes natilles, és una (doble) meravella, Laura!! M'haig de llegir la recepta amb calma per no perdre'm res.
    Preciosa la decoració de caramel, per cert.

    Petons i enhorabona

    ResponElimina
  12. jo també l'havia llegit ja a facebook i m'havia encantat!
    Gràcies per penjar-ne la recepta!
    SI he de fer un pastís pensaré en aquest, tot i que costarà que em quedi la meitat de bé del q t'ha quedat a tu!
    Ptns!!

    ResponElimina
  13. oh, Laura! Però si t'ha quedat perfecte!! Això d'afegir els fideus de xocolata a la base hi queda de conya! I la combinació de natilla i xocolata deu ser una delicatessen que fa difícil parar... felicitats al teu pare!! Petonets

    ResponElimina
  14. mare meva!! quina presentació tan maca i quina pinta tan bona! sembla ben bé un pastis de la pastisseria ehh!! petons

    ResponElimina
  15. Una pinta exquisita com sempre!! Sembla de pastiseria totalment.
    Susanna.

    ResponElimina
  16. El tall ha quedat perfecte i la combinació de sabors és meravellosa :o) No em soprèn que t'encarreguis de tots els dolços, si queden més bons i macos que molts comprats!!!
    M'emporto la recepta per la propera celebració!
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  17. Oh, oh, oh!!! Te ha quedado preciosa. Tiene una pinta buenísima.

    ResponElimina
  18. Que locura de tarta!Te ha quedado perfecta!!!Seguro que también es una delicia!!!
    Un beso!!!
    Claudia

    ResponElimina
  19. Això que dius que ja et las pastissera de cas acostuma a passar, els acostumes i ja és dona per fet! però bé, segur que t'agrada i disfrutes molt! t'ha quedat de fàbula! Felicitats!

    ResponElimina
  20. Ets la reina de les mousses, et queden perfectes!
    Moltíssimes gràcies per participar i felicitats!

    ResponElimina
  21. Mira que t´ha quedat be... que dic be..perfecta!!!! I segur que delicius!!!! petons

    ResponElimina
  22. Laura, moltes felicitats. T'has guanyat ben guanyat el títol de pastissera oficial!
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
  23. Buff, es que es delicatessen pura , con esta presencia!!
    Bss

    ResponElimina
  24. Quina textura...increible, ja havia decidit la tarta que anava a fer per a un dinar que tinc la propera setmana..però me sembla que m´has fet cambiar d´idea.
    Petons

    ResponElimina
  25. No m'ho puc creure!! no t'havia deixat un comentari?? aiaiiaiaiai. és de luxe! el teu pare segur que va estar encantat amb aquest súper pastis!!! molts petonets guapa i moltíssimes gràcies per fer aquesta gran aportació. ;)

    ResponElimina
  26. M'encanta aquesta opció de natilles! Quina presentació més bonica i quina bona pinta! Et va quedar genial ;)

    Em quedo per aquí!

    Un petó!

    ResponElimina
  27. Ohhhh una recepta de luxe, amb una presentació espectacular!! I moltes felicitats que un pardalet ens ha dit a l´orella que és el teu aniversari ;)
    Petonets

    ResponElimina
  28. Pero que delicia de mousse es una tarta impactante.
    Besos

    ResponElimina
  29. T'ha quedat espectacular!!! Una presentació molt encertada...
    Petons

    ResponElimina
  30. Quina pinta! No coneixia el teu blog però et segueixo des d'avui mateix, m'encanten els pastissos tipus tres xocolates amb galeta a sota, nyam me l'apunto!!

    http://sweetiebaker.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  31. He descobert el teu bloc i em sembla fantàstic. Em quedo per aquí.
    Una abraçada.
    Nuri

    ResponElimina
  32. Jo faig com la Nuri, em quedo voltant i aprenent per aquí, gaudint de les teves receptes.

    ResponElimina
  33. Que maravilla de tarta!
    Llego desde Los postres de Teresa que ha hecho tu tarta en vasitos y desde luego me ha impactado tu cocina, maravillosa.
    Con tu permiso me quedo por aquí.
    Besazos.

    ResponElimina